Kitap Ara >>>

8 Kasım 2016 Salı

Plutarkhos - Yaşamlar XXI - Lysandros & Sulla - PDF Kitap

Plutarkhos - Yaşamlar XXI - Lysandros & Sulla - PDF Kitap

Cumhuriyet (Dünya Klasikleri), 1. Basım, 1999
Plutarkhos, Lysandros ve Sulla'nın yaşamlarını neden birbirine koşut olarak ele aldığını, ikisini karşılaştırırken anlatır. Çok az benzerlikten başka bu iki büyük adamın alın yazılarının temel bir nokta üzerinde benzeştiği kabul edilmelidir. Her ikisi de birer birey olarak uluslarının geleneğinden sıyrılıp ülkelerinde geçerli olan yasaların sağladığı olanaklardan yararlanarak kendilerini yükseltmeye, egemenliklerini güçlendirmeye uğraşmışlardır.
Lysandros ve Sulla'da sözü geçen olaylardan bir çoğunun Plutarkhos'un ülkesi Boiotia'da geçmesi ve bu nedenle yazarın onları içten bir ilgiyle anlatması bu iki yaşamöyküsüne özel bir çekicilik vermektedir.
Lysandros ve Sulla Plutarkhos'un yazdığı son yaşamöykülerinden olsa gerek. Sulla'nın 21. bölümünde Orkhomenos Savaşı'nın üstünden 200 yıl geçtiğini söyler. Bu savaş İ.Ö. 85 yılında olduğuna göre, İ.S. 115 yılında tam 200 yıl geçmiş oluyor. Böylece bu yaşamöykülerinin 115 yılından az önce yazılmış olması gerektir.

Çeviri bugün en değerli sayılan basıma göre yapılmıştır: Plutarchi Vitae parallelae, recognoverunt CI. Lindskog et K. Ziegler. Vol. III, fasc. II. Recensuit K. Ziegler. Lipsiae: Teubner. 1926. (Prof. Dr. Georg Rohde)

Plutarkhos - Yaşamlar XXI - Lysandros & Sulla - PDF Kitap Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder