Kitap Ara >>>

31 Mayıs 2016 Salı

Mimar Sinan Yapilar Kitabi PDF




Mimar Sinan Yapılar Kitabı PDF


Mimar Sinanin
büyük ustanın yaşam öyküsünü, eserlerinin envanterini ve kendi dönemine ait gözlemlerini içeriyor .
‘Yapılar Kitabı’, Sinan’ın genç dostu Sâi Mustafa Çelebi’nin kaleme aldığı, yapıtın başında Sinan’la yapılan bir “hasbıhal”la oluştuğu belirtilen otobiyografik iki el yazması, Tezkiretü’l – Bünyan ve Tezkiretü’l – Ebniye’nin birarada ve ilk eleştirel basımları. Hem düzyazı hem de şiirsel bölümleri olan metinlerde, Sinan’ın anıları kendi ağzından anlatılıyor.
Doğan Kuban’ın önsözü, Hayati Develi’nin çevriyazı ve notları, Samih Rifat’ın fotoğraflarıyla sunulan kitabın üç ana bölümü var. İlk bölümde iki yazmanın günümüz diline aktarılmış hali, ikinci bölümde Çevriyazı hali, son bölümde ise tıpkıbasımı bulunuyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nun en görkemli döneminde bir Yeniçeri iken mimari zekasıyla öne çıkıp önemli yapılar yapma fırsatı yakalayan Sinan, kalıplara bağlı kalmadan hep kendisini kalıcı ve büyük yapacak arayış ve denemelerle dolu bir hayat yaşamış. Onun kendi anlattıklarını okuyarak, zamanına kadar yapılmış olanları aşmayı amaçlamış Osmanlı mimari ustasının merak uyandıran dünyasıyla tanışıyoruz.
“Ustamın hizmetinde, tıpkı bir pergelin sabit ayağı gibi kararlı bir biçimde çalıştım, merkezi ve çevreyi gözledim. Sonra da yine pergelin gezen ayağı gibi başka diyarları gezmeye özendim.
Bir zaman, padişah hizmetinde, Arap ve Acem diyarlarında gezip dolaşarak her yüksek eyvandan bir köşe ve her viran tekkeden bir kırıntı belleyip yine Istanbul’a döndüm…”
Şimdiye kadar bu elyazmaları üzerine yapılmış birçok çalışma mevcut, fakat bu metinlerin birden fazla nüshalarının karşılaştırıldığı, yanlışların ayıklanarak yeni bir metnin oluşturulduğu eleştirel bir basım ilk kez gerçekleştiriliyor. Bu boşluğu dolduran Yapılar Kitabı’nda, araştırmacılar için nüsha farklarını da gösteren doğru metnin kurulması hedeflenmiş. Ayrıca uzman olmayan meraklı okurlar için de bol miktarda verilmiş açıklama ve dipnotlar, kitabın ek kaynaklara ihtiyaç duyulmadan rahatlıkla okunabilmesine olanak veriyor.






Mimar Sinan Yapilar Kitabi PDF Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder