Kitap Ara >>>

19 Haziran 2016 Pazar

ihsan Sureyya Sirma Abbasiler Devri PDF

ihsan Sureyya Sirma Abbasiler Devri PDF


“Onlar bağlardan, pınarlardan, ekinlerden, (süslü marifetlerden), güzel konaklardan(makamlardan), içinde nâz ve nimet ile yaşadıkları ihtişamlardan neler, (nice şeyler) terkedip gittiler. Iş-• te (emir) böyledir. Biz bütün bunları başlıabaşlıakavm(ler)e mi-

ras verdik” (Kur’an-ı Kerim,ed-Duhârt sûresi, 25-28). Abbasiler, İslâm Tarihi içerisinde uzun bir dönemi kapsadığı gibi, cereyan eden hadiseler açısından da oldukça büyük bir önemi haizdir. Ne var ki bu önemine rağmen, biz bu çalışmamızda bütün Abbasi devirleri üzerinde duramayacak, ilk dönem dediğimiz, ve bir müddet Şia, daha sonraları da özellikle Mu’te-zile mezhebinin Devlet politikasına egemen olduğu dönem üzerinde duracağız.

Daha başından itibaren görülecektir ki, Abbasoğullarmın, İslâm Devlet Başkanlığını Emevilerden almaları, fazla bir şey değiştirmedi. Saltanat kanunları olduğu gibi uygulandı, ve genellikle Saltanat iktidarının bekası, ön planda tutuldu.

Oysa ki bir Devlet’e karşı çıkılıp, iktidara talip olunduğunda, ilke olarak, mevcut iktidarın iyi olmadığı, yerine gelecek olan iktidarın ise, gereği gibi hareket ederek, Devlet’in kaybolmuş olan itibarını iade edeceği esasına dayanması iktiza eder. Ne ki, Abbasilerin gelmesiyle bunların hiç birisi olmadığı gibi, Saltanat hegemonyası sürüp gitti.




ihsan Sureyya Sirma Abbasiler Devri PDF Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder