Kitap Ara >>>

5 Kasım 2016 Cumartesi

Bozkurt Güvenç - Japon Kültürü PDF Kitap

Bozkurt Güvenç - Japon Kültürü PDF Kitap
Kore Savaşı'ndan günümüze dünya, "Japon Mucizesi"ni yeniden konuşur oldu. Batı'da, "Narin Çiçek" Japonya'nın 5-10 yılda toparlanıp kendileriyle yarışır duruma gelmesi; İslam Dünyası'nda ise, "geleneksel kültürünü değiştirmeden sadece teknoloji alarak kalkınma başarısı" bir "mucize" olarak görüldü. Hatta Türkiye'ye örnek gösterildi. "Batı'dan teknoloji alın, kültürünüzü koruyun" dendi. Bu tanı ve öğüt geçerli değildi ama kulağa hoş gelmişti. Binlerce bilgin, sanatçı, araştırmacı Japonya'ya koştu: Mucizeyi görmek, sırrını çözmek için. Mucize, Japonların işkolik oluşunda, çalışmayı çok sevmelerinde, 15-16 saat çalışmalarında, geyja'ların büyüsünde, harakiri'nin dehşetinde, yüksek intihar oranlarında, kamikaze ruhunda veya emeği sömüren taykun ilişkilerinde arandı. Bulunamayınca da "mucize" söylencesi giderek güçlendi. Batı'nın iki yüz yılda yaptığını Japonya yüz yıla nasıl sığdırmıştı acaba? "Mucize" zaten açıklanamayan şeylere yüklenen gizemli bir nitelik değil midir? Gerçekte bir Japon mucizesi yok, Japonların olağanüstü başarılarını açıklamaya elverişli gibi görünen ulusal nitelikleri vardır. Bu kitapta işte onları bulacaksınız.
Samsun'da doğdu (1926). Okul yılları boyunca ailesiyle birlikte Anadolu'yu dolaşmak, tanımak fırsatını buldu. Kabataş Lisesi'nden sonra ITÜ'ye devam etti (1943-45). Mimarlık eğitimini ABD'de tamamladı (1950). Mimarlık ve öğretmenlik yaptı (1953-62). Demokrasiye geçiş (değişim) sürecinin eğitim ve felsefe sorunlarıyla ilgilendi. Aradığı yanıtları Insanbilim'de buldu. Bu alanda çalışmaya koyuldu: Hacettepe Üniversitesi'nde Doçent (1969), Profesör (1977) ve emekli (1993) oldu. Sosyal Bilimler Derneği Başkanlığı (1972-76) ve Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı görevlerinde bulundu (1974).
Başlıca eserleri: Kültür Sorunu (1970), Türkiye Demografyası (1971), insan ve Kültür (1972), Sosyal-Kültürel Değişme (1976), Japon Kültürü (1980). Güvenç'in Fromm, Paz, Farrington ve VVelIs'ten çevirileri var. Tokyo Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak çağrılan (1980-81), VVİlson Bursu'nu kazanan (1985-86) ve Japonya'nın "Doğan Güneş Nişanı'nın Altın Işınlar" rütbesiyle ödüllendirilen Bozkurt Güvenç'in, "Kültür Tarihi Açısından Türk Kimliği" araştırması 1993 yılında yayınlandı. Güvenç, 1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliğine seçildi.
https://yadi.sk/i/RNBWKllBy9RDp

Bozkurt Güvenç - Japon Kültürü PDF Kitap Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder