Kitap Ara >>>

14 Kasım 2016 Pazartesi

El Câhiz - Türklerin Faziletleri ve Övgüleri - PDF Kitap

El Câhiz - Türklerin Faziletleri ve Övgüleri - PDF Kitap

El Câhiz'in "Fezâil ül Etrâk" isimli risalesinin Osman Fevzi Olcay tarafından yapılan serbest bir çevirisi.
Kitaptan:
"Türkler yılmaz, fakat yıldırır, korku denilen şeyi asla bilmezler. Toprağı için canını seve seve verir, kanını seve seve akıtır."
"Eğer Türk askeri iki dağ arasında dar bir vadide veya bir köprü başında bir kalabalık arasında sıkışacak olursa derhal atını mahmuzlar, ve öte taraftan adeta bir yıldız gibi doğar. Sarp bir geçitten geçmek icap ederse, yürümeği bırakıp dağın doruğuna yükselmeğe başlar, bir dağ keçisinin çıkmağa cesaret edemiyeceği yerlere çıkar, oradan kendisini aşağıya sarkıtır. Eğer sen Türkün bu vaziyetini görsen kendisini nasıl tehlikeye koyduğuna hayret eder ve şaşarsın. İşte Türk daima böyle tetik ve çevik vücutlu bir insandır."

"Türklerin medeni hasletlerinden biri de bir yerde oturmaktan ve bir mahalde uzun zaman kalmaktan kat’iyyen hoşlanmamalarıdır. Çünkü; Türklerin bünyeleri hareket üzerine müesses olup bir yerde durmak, ve sükûnetle oturmaktan asla başları hoş değildir. İnce fikir, hararetli zekâ ve fitnet sahibi oldukları için daima iş ve güçle meşgul olmak isterler. Ruhları da bedenleri gibi kuvvetlidir. Türklerce bir şeyin olub bitmiş olması asla makbul değildir. Onlarca bu hal acizliktir. Uzun zaman bir yerde oturmağı (tenbellik), rahat durmağı (ayak bağı) ve bir şeye kanaati ise (kasrı himmet) ve hele muharebeyi terk etmek bir Türk için (zillet) addedilir."

El Câhiz - Türklerin Faziletleri ve Övgüleri - PDF Kitap Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder