Kitap Ara >>>

4 Kasım 2016 Cuma

İsmet İnönü - Lozan Antlaşmasi 1 PDF Kitap

 İsmet İnönü - Lozan Antlaşması 1 PDF Kitap

20 Temmuz 1923’te, İsmet (İnönü) Paşa, Lozan’dan Mustafa Kemal Paşa’ya şu telgrafı çekiyor: “Her dar zamanımda Hızır gibi yetişirsin. Dört beş gündür çektiğim azabı tasavvur et. Büyük işler yapmış ve yaptırmış adamsın. Sana bağlılığım bir kat daha artmıştır.”
24 Temmuz 1923’te Atatürk, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasından sonra şunları söylemiştir:
“Lozan Barış Antlaşması’nın ihtiva ettiği esasları, diğer barış teklifleriyle daha fazla mukayeseye mahal olmadığı fikrindeyim. Bu antlaşma, Türk milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması’yla ikmal edilmiş zannedilmiş, büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden bir vesikadır. Osmanlı devrine ait tarihte örneği bulunmayan bir siyasi zafer eseridir.”

Mustafa Kemal Paşa, aynı gün, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanması üzerine İsmet Paşa’ya şu kutlama telgrafını göndermiştir: “Memlekete bir dizi faydalı hizmetlerden ibaret olan ömrünüzü bu defa da tarihi bir muvaffakiyetle taçlandırdınız.” İsmet İnönü’nün yakın tarihimize ışık tutan ‘Hatıraları’nın bu bölümünü, gelecek cuma yine gazeteniz Cumhuriyet’le birlikte alacaksınız.

İsmet İnönü - Lozan Antlaşmasi 1 PDF Kitap Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder