Kitap Ara >>>

8 Kasım 2016 Salı

Nijat Özön - Karagözden Sinemaya 2 - PDF Kitap

Nijat Özön - Karagözden Sinemaya 2 - PDF Kitap

İki ciltlik KARAGÖZDEN SİNEMAYA, sinema yazarı ve tarihçisi Nijat ÖZÖN’ün kırk yıllık bir süre içinde çeşitli dergi ve gazetelerde Türk sineması konusunda yazdıklarının bir bölümünü bir araya getiriyor. Türk sinemasının özel koşullarından dolayı güncelliğinden hiçbir şey yitirmeyen bu yazılarda sinemamızın tüm sorunları ele alınıp irdelenmektedir.
Bu birinci ciltte ayrıca Türk sinemasının başlangıcından günümüze dek gelişmesini geniş biçimde ele alan TÜRK SİNEMASI: TOPLU BAKIŞ ile “ulusal sinema kuramı” adı altında öne sürülen görüşlerle birlikte sinemamızın çeşitli sorunlarını aydınlatan ULUSAL SİNEMA ÜZERİNE SÖYLEŞİ adlı, daha önce hiç yayımlanmamış iki yazı da yer almaktadır.

"Karagöz ve onun akrabası bütün öbür gelenekler (ortaoyunu, tuluat, meddahlık, mukallitlik...) sinemamıza günümüze dek destek değil köstek olmuşlardır. Karagöz un derinliksiz, yüzeyde kalan gölgelerini, kalıp tiplerini alabildiğine laf kalabalığına, konuşmalara boğan; perdenin ardından değil de önünden yansıtılan bir "Karagöz" sinemasına yol açmışlardır. Bundan dolayı da, Karagöz, sinemaya ters düşen, aykırı olan, sinemayı sinemalıktan uzaklaştıran tüm geleneksel yapı ve yapıtların bir simgesi olarak alınmıştır. Bizim inancımıza göre de, sinemamız, "Karagöz’’den “Karagöz”ün simgeleştirdiği geleneklerden uzaklaştığı ölçüde sinemalaşacaktır” (Nijat Özön)

Nijat Özön - Karagözden Sinemaya 2 - PDF Kitap Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder