Kitap Ara >>>

7 Kasım 2016 Pazartesi

Platon - Timaios - PDF Kitap

Platon - Timaios - PDF Kitap

Timaios’un yazarı Platon’dur. Platon 427 yılında doğdu. Ailesi Atina’nın önde gelenlerindendi. Döneminin tanınmış hocalarından ders aldı. Dostları tarafından satın alınmış olan ve yüzyıllar boyunca Platon okulunun malı olarak kalan Akademia’da 385’den ömrünün sonuna kadar (347) felsefe okuttu.( okula adını veren koruluğun adı bir Yunan destan kahramanı olan Akademos’tan geliyor.)
Timaios, Platon’un en önemli eseri sayılmıştır. Üstadın anlaşılması en zor eseridir. Timaios Platon’un bütün bilgilerini sunan bir ders özeti gibidir. Timaios, evrenin nasıl meydana geldiğinden başlayarak insanın tabiatının anlatıldığı bir eserdir.
Kitap bir özet niteliği taşıdığından eseri anlamak için Platon felsefesinin temel taşlarını bilmek gerekmektedir;
Platon işe öncelikle bilgi konusuyla başlamıştır. Ona göre, değişen hiçbir şekilde bilinemeyeceği için, insan zihninden bağımsız olan, değişmez bir varlık olmalıdır. Platon işte bu sabit ve kalıcı varlılara idealar adını verir.

Görülen evrenin durmadan değiştiğine, duyuların aldatıcı olduğuna ve bize hakikati vermeyeceklerine, değişmeyenin duyularda değil, fakat anlaşılırda olduğuna kanaat getirmişti Platon. Evrenin ilk prensiplerini olmasa bile, yanılmaz bir iç duygu sayesinde kendi kendimizi ve mutlak iyiyi bilebileceğine inanıyordu.

Platon - Timaios - PDF Kitap Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder