Kitap Ara >>>

2 Ocak 2017 Pazartesi

Benjamin Constant - Adolphe - PDF Kitap

Benjamin Constant - Adolphe - PDF Kitap

ADOLPHE, yeni çağ edebiyatının küçük çapta büyük şaheserlerinden biridir. Günümüzden bir buçuk yüzyıl önce (1816'da) yazılmış olduğu halde canlılığından, güzelliğinden bir şey eksilmiş değildir.
Eserin yazarı Benjamin Constant de Rebecque (benjamen konstan dö röbek) 1767'de İsviçre'de Lausanne' da bir Fransız aileden dünyaya gelmiştir. Hısımları arasında Almanlar da vardır. Sonradan Fransa'ya yerleşmiş, I. Napoleon devrilip Fransa'da krallık rejiminin yeniden kurulmasıyla başlayan Restauration döneminde Liberal Parti'nin üyesi olarak önemli bir politik rol oynamıştır.
O dönemin zekâsı, kültürü ile tanınmış kadınlarından Mme de Stael’le yakın arkadaşlık etmiş, hattâ sevişmiş olan Benjamin Constant'ın cevval bir zekâsı, kuşkucu bir tabiatı vardı.
Ruh çözümlemesi bakımından bir şaheser sayılan Adolphe'u Benjamin Constant kırkdokuz yaşındayken yazdı (Ölümü: 1830). Bu roman, fırtınalı gerçek bir aşk macerasının hikâyesi, çözümlemesidir. Yazar kitabında birbirine denk olmayan iki insan arasındaki sevginin toplumca nasıl hoş görülmediğini anlatmaya, böyle bir bağdaki sahte, üzücü, acılı yanları belirtmeye çalışmıştır.
Kitabın başından sonuna dek, birbirlerine sanki zincirle bağlı iki insanın çelişik duygular içinde bocalayışlarını, sevgi yüzünden birbirlerini üzüp incitişlerini görürüz.
Romanın kadın kahramanı olan Ellenore sevgilisi Adolphe'tan on yaş daha büyüktür. Ancak, aralarındaki ayrılık, yalnız yaşta kalmaz. İlk sevişme anlarının büyüsü geçince bütün öteki ayrılıklar da birer birer ortaya çıkar. Ellenore, geçkin bir kadının o zorbaca sevgisiyle, Adolphe'u bırakmamak, Adolphe ise onun elinden kurtulmak ister. Okuyucu kitapta bütün bu çekişmeler, kararsızlıklar yüzünden ortaya çıkan ruh hallerini, bunların çok büyük bir dikkatle, doğrulukla yapılmış çözümlemelerini görecektir.
Gerçek yaşama dayanılarak yazıldığı kuşkusuz olan bu roman, okuyucunun ruhunda derin bir manevî izlenim uyandırır, insan bu duygudan uzun süre kurtulamaz. Nitekim daha 1816'da, roman çıkar çıkmaz, bunun üzerindeki düşüncelerini yazarken Lord Byron şöyle diyordu:
Bu kitap insanda acı bir duygu uyandırmaktadır ama, anlattıkları da artık sevmeyen bir kimsenin duygularına tıpatıp uygundur. Gerçekten, yeryüzünde artık sevmemek kadar hoş olmayan bir şey yoktur.

Çeviri: Samih Tiryakioğlu


Benjamin Constant - Adolphe - PDF Kitap Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder