Kitap Ara >>>

14 Şubat 2017 Salı

Milovan Djilas - Yeni Sınıf - PDF Kitap

Milovan Djilas - Yeni Sınıf - PDF Kitap

Milovan Djilas, 1911'de doğdu. 1933: Hukuk eğitimi gördüğü Belgrad Üniversitesi'nden mezun oldu. 1932 Yasa dışı Yugoslav Komünist Partisi'ne (YKP) katıldı. Tutuklandı ve 1935'e kadar hapis yattı. 1938: YKP merkez komitesine seçildi. 1940: Politbüro üyesi. 1941: Alman işgaline karşı partizan savaşı örgütleyicisi. 1945: Kurulan ilk Tito hükümetinde bakan. Aynı yıl Moskova'da Stalin, Molotov ve diğer sovyet yöneticileriyle görüşmeler yaptı. 1947: Kominform kuruluş çalışmalarında yer aldı. 1948: Tito'nun SSCB'ye karşı izlediği politikayı destekledi. 1953: Federal Halk Meclisi Üyesi. Ardından devlet başkanı yardımcısı. 1954: Bürokrasiyi eleştiren makaleler yazdığı için parti yönetimiyle arası açıldı ve partiden istifa etti. 1956: Tutuklandı. 1961: Serbest bırakıldı. 1962: Tekrar tutuklanıp hapse atıldı. 1966: Affedildi.1968:ABD'de Özgürlük Ödülü aldı.
En önemli eseri olan Yeni Sınıf 1957'de yayınlandı. Bu kitabında Djilas SSCB'de devletin gitgide güçlendiğini, bürokrasinin tüm toplumu denetimi altına alan yeni bir sınıf oluşturduğunu ileri sürdü. Bu yeni sınıf tarihte var olan daha önceki sınıflardan farklıdır. SSCB'de yeni sınıfı oluşturan ana çekirdek parti bürokrasisidir. Bu sınıf, gücünü, toplum adına yönetilen kolektif mülkiyetten almaktadır. (Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi)
Mehmet Ali Aybar da forumda önceden paylaşmış olduğum "Neden Sosyalizm? Marksizmde Örgüt Sorunu: Leninist Parti Burjuva Modelinde Bir Örgüttür adlı eserinde merkezci, dikey hiyerarşili, kışla disiplinli Leninist parti modelinin belirli tarihsel koşullarda iktidarı almak için uygun olabileceğini ancak bu modelin sosyalizmi kurmak için uygun olmadığının ortaya çıktığını; parti bürokrasisinin yeni bir sınıf veya "sınıf gibi davranan bir sosyal grup" ortaya çıkardığını, bu sınıfın parti ve ülke içi müdahaleci tavrını uluslararası alana taşıyıp diğer ülkelere müdahale ettiğini, hepsinden önemlisi Lenin'in bile sorunların kendi parti modelinden kaynaklandığını hiçbir zaman sorgulamadığını ileri sürmektedir. Soğuk savaş ve sağ-sol çatışmasının gürültülü ortamında boğulan bu iki sesin birlikte ele alınıp okunmasında yarar görüyorum.

Milovan Djilas - Yeni Sınıf - PDF Kitap Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder