Kitap Ara >>>

16 Şubat 2017 Perşembe

Rollo May - Kendini Arayan İnsan - PDF Kitap

 Rollo May - Kendini Arayan İnsan - PDF Kitap

(...) Rollo May, bu kitabında içinde yaşadığımız endişe çağında modern kadın ve erkeğin, toplumun "normal" hale gelmiş nevrotik yapısından nasıl etkilendiğini inceliyor. Ve günümüz insanının çelişkilerini espri ve hayal gücü zenginliğiyle donanmış olarak ortaya koyuyor. Bu kitap, itaatkarlığı erdem sanan ve yaşadıklarını iddia eden "ölü" insanlar için değil; yüzyıllık yalnızlığı sona erdirmek, ruhunu uyandırmak ve kendini bulmak isteyen insanlar için. Bilgi çağından bilinç çağına geçiş insanın kendini tanımasıyla başlar. Kendini tanımak süreci ise "sanal sevgi"den "gerçek sevgi"ye doğru uzanan köprünün inşasıdır.(Arka Kapak)
TADIMLIK
Günümüzde insanların belli başlı ruhsal sorunları nelerdir? Savaş tehlikesi, ekonomik belirsizlik gibi insanları huzursuzluğa iten dış nedenleri incelediğimizde derinlerde hangi sürtüşmeleri buluyoruz? Geçmişte olduğu gibi içinde bulunduğumuz çağda da bireyler duydukları sıkıntıları mutsuzluk hissi, meslekleri ve evlilikleri hakkında karar verememe, hayatlarına hükmetmiş bir umutsuzluk ve anlamsızlık vb. şeklinde tanımlıyorlar. Ama tüm bu belirtilere yol açan nedir?
Yirminci yüzyılın başlarında bu belirtilerin ortak nedeni olarak Sigmund Freud'un son derece detaylı bir şekilde değindiği konu gösteriliyordu. Freud'a göre birey, hayatın içgüdüsel ve cinsel yanlarını kabullenmekte çok zorlanıyor ve bunun sonucu olarak da cinsel dürtüler ve toplumsal tabular arasmda kendi içinde bitmeyen bir çatışma yaşıyordu. Daha sonra 1920'lerde Otto Rank, bireyin psikolojik problemlerinin nedeninin aşağılık, yetersizlik ve suçluluk duyguları olduğunu ileri sürdü. 1930'larda ise ruhsal sorunların odak noktası tekrar başka bir noktaya kaydı: Karen Horney'in dikkatleri çektiği ortak payda, bireyler ve gruplar arasındaki 'kim kimden daha üstün' düşüncesinden doğan rekabete dayalı düşmanlıktı. Peki yirminci yüzyılın ortalarında sorunlarımızın kaynağı ne?
BOŞLUKTAKİ İNSANLAR
Kendi klinik deneyimlerime ve meslektaşlarımın gözlemlerine dayanarak yirminci yüzyılın ortasında bireyin esas probleminin 'boşluk' olduğunu söylemem size şaşırtıcı gelebilir. Bununla sadece insanların ne istediklerini bilmediklerini söylemeye çalışmıyorum; insanlar aynı zamanda ne hissettiklerini de pek anlayamıyorlar. Kendi kendilerini yönetememekten veya kararsızlıktan yakınmaya başladıkları zaman, bireylerin temel probleminin arzulan ve istekleri hakkında kesin bir deneyimlerinin bulunmayışı olduğu iyice belirginleşiyor. Acı veren bir güçsüzlük duygusuyla karışık oradan oraya atılmışlık fikrine esir düşüyorlar çünkü kendilerini anlamsız bir boşlukta hissediyorlar. Aşk ilişkileri hep hüsranla sonuçlanıyor, evlilik planları hep bozuluyor ya da eşlerinde aradıklarını bulamıyorlar. Bu şikayetler onları yardım aramaya itiyor ama çok geçmeden anlaşılıyor ki bu insanlar eşlerinin kendilerindeki eksiklikleri, boşlukları doldurmasını bekliyorlar ve bu gerçekleşmediğinde de ya sinirleniyorlar ya da sürekli kaygılı biri olup çıkıyorlar.
Bu bireylerin amaçları hakkında rahatlıkla konuştuğunu görebiliriz. Amaçları herkes gibi üniversiteden başarıyla mezun olmak, bir işe girmek, aşık olup evlenmek ve bir aile kurmaktır fakat kısa sürede kendileri bile bu isteklerin kendi, arzulan değil, başkalarının -öğretmenlerin, anne-babaların, verenlerin- beklentileri olduğunu fark ederler. Bundan yirmi yıl önce bu tür dışsal hedefler belki oldukça ciddiye alınacak konulardı ancak birey şimdi konuşurken bile ailesinin ve toplumun aslında ondan böyle bir şey talep etmediğini anlamaya başlamıştır. En azından teoride, ailesi ona daima kendi kararını özgürce verme hakkına sahip olduğunu defalarca söylemiştir. Daha da öte, birey toplumun belirlediği bu dışsal hedeflerin kendisine hiçbir yarar sağlamayacağının da bilincindedir artık. Yine de sorunu çözülmemiş, tersine daha da çetrefilli bir hal almıştır; hedefleri konusunda hiçbir inancı veya gerçekçi bir yaklaşımı yoktur.O, "başka insanların beklentilerini yansıtan bir aynalar topluluğu" dur sadece.
İÇİNDEKİLER
Sunuş /7
Önsöz /9
Birinci Bölüm: Bizim İkilemimiz /15
İkinci Bölüm:Benliğimizi Yeniden Keşfetmek /81
Üçüncü Bölüm:Benliğimizle Bütünleşmek /137

Rollo May - Kendini Arayan İnsan - PDF Kitap Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum:

Yorum Gönder